Hoe te starten met een site bij Gebiedonline?

headerbeeld

Zodra je je als lid hebt aangemeld, kunnen we starten met de website. Dit zijn de stappen.

 1. Jullie bepalen zelf de domeinnaam. Jullie zorgen ook dat je zelf eigenaar bent van de domeinnaam. Gebiedonline is daar niet bij betrokken. Als je twijfelt, kan je wel met ons overleggen.

 2. Bepaal wat je primaire domeinnaam wordt: met of zonder een subdomeinnaam. Bijv. "www.domeinnaam.nl" of "domeinnaam.nl". Maar "ietsanders.domeinnaam.nl" mag ook. Jouw website zal altijd op de primaire domeinnaam worden bezocht. Wij zorgen dat de andere namen doorlinken naar de primaire naam.

 3. De partij waarbij jullie de domeinnaam registeren, beschikt over een Domain Name Server (DNS). In deze DNS moet jullie domeinnaam aan onze server worden gekoppeld. Hierdoor "weet" het Internet dat jullie website op onze server draait. Dat doe je door een A-regel te vullen met de waarde: 83.96.254.177. Meestal doe je dat 2x. Eenmaal voor domeinnaam.nl en eenmaal voor *.domeinnaam.nl. De tweede zorgt dat alle subdomeinen ook naar onze server wijzen.

  Als er al een AAAA-regel staat, haal die dan weg.

  Bij sommige partijen kan je dit zelf instellen, bij andere partijen moet je dit doorgeven. Als je er niet uitkomt, dan moeten we je helaas doorverwijzen naar de partij waarbij je de domeinnaam hebt geregistreerd.

  Laat het ons weten zodra de DNS is ingesteld.

 4. Wij gaan voor de primaire domeinnaam een beveiligingscertificaat installeren. Dat is nodig om jouw website veilig te kunnen gebruiken. Tot die tijd kan je de website wel bekijken, maar kan je nog niet inloggen. Zodra wij het certificaat hebben geinstalleerd, herken je dat doordat de website alleen nog maar bereikbaar is via https://. Je kan je dan aanmelden en inloggen.

  Het instellen van een certificaat kost doorgaans 1 a 2 dagen doorlooptijd. Dus even geduld. Zodra het certificaat is ingesteld, laten we het jullie weten.

 5. De beheerder van de website zal waarschijnlijk de eerste zijn die zich aanmeldt. Zodra de beheerder zich heeft aangemeld, kunnen wij deze persoon beheersrechten geven.

 6. Zodra de beheerder toegang heeft, kan de website worden ingericht. De beheerder kan menu's inrichten, een logo uploaden, webpagina's aanmaken, instellen van kleuren, fonts en stijlen, etc.

 7. Zodra jij zelf wilt dat je website vermeld wordt op gebiedonline.nl/leden, laat het ons dan weten. Dan zetten we je erbij.

We krijgen soms ook de vraag of er e-mailadressen via Gebiedonline geregeld kunnen worden. Dat doen we niet. E-mailadressen op jouw domeinnaam moet je ook regelen via de partij waarbij je de domeinnaam hebt geregistreerd (of een andere partij die een dergelijke dienst levert). Je moet wel één e-mailadres instellen bij Gebiedonline. Dit e-mailadres wordt als volgt gebruikt:

 • Het is de afzender voor alle mails die vanuit de website naar de deelnemers worden verzonden, zoals de nieuwsbrief
 • Vragen die door de deelnemers via de website aan de beheerder worden gesteld, worden automatisch doorgestuurd naar dit e-mailadres.